Drainage buis

Drainage buis | Tips voor het aanschaffen | Vandijkleidingsystemen.nl

Staat de grond regelmatig vol met overtollig regenwater? Dat is niet alleen vervelend voor uzelf, maar ook voor de planten, bloemen en struiken is het niet goed. Een drainage buis lost dit probleem op. Een drainage buis wordt ingezet voor veel verschillende doeleinden, onder andere in de landbouw, wegenbouw en sport- en recreatieterreinen. Het doel hiervan is om regenwater snel af te voeren en de grondsituatie te verbeteren.

Wat is een drainage buis?

Grond waar veel plassen bij staan, de planten niet voldoende lucht krijgen omdat ze te vochtig zijn en misschien zelfs een natte kruipruimte, zijn tekenen dat het vocht niet kan worden afgevoerd. Een drainage buis kan worden toegepast voor het afvoeren van regenwater in de grond. Een drainage buis heeft als doel om het grondwaterpeil te verlagen. Een drainagebuis is een buis van kunststof met gaatjes. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende ommantelingen, zoals kokos, PP450 en PP700.

Hoe legt u een drainage buis aan?

Een drainagebuis bestaat uit een pvc buis omhult door kokos of synthetische stof. In de PVC buis zitten duizenden gaatjes waar het water dat in de pvc buis is gelopen, deze sluit je aan op je hemelwaterafvoer en zo voer je het overtollige water af. De drainagebuis moet precies boven het grondwaterpeil komen te liggen. Hoe diep dat precies is, is dus afhankelijk van de hoogte van het grondwaterpeil.

Boven het grondwaterpeil moeten er sleuven worden gegraven van 20 centimeter breed zodat de drainagebuis daar precies in past. Voor een optimaal resultaat moet de buis op een minimaal afschot in de sleuven komen te liggen. De drainagebuis moet vervolgens gelegd worden op grind, grof zand op schelpen van minimaal 3 centimeter. Als de drainagebuis erin ligt, vult u de ruimte op met grind, zand of schelpen tot 20 centimeter onder het maaiveld. Vervolgens kan de grond weer geëgaliseerd worden met de grond die is uitgeschept.

Tips voor het aanleggen van de drainage buis

Wilt u graag tips voor het aanschaffen en aanleggen van de drainage buis? Wij geven u graag het juiste advies. Vul het contactformulier hieronder in, bel of mail ons. Wij helpen u graag om uw grond gezonder te maken en te voorzien van de juiste drainage buis!